EL TEU ESPAI Preguntes freqüents
La custòdia del territori és la manera que proposem des d’aquest portal per contribuir a conservar el ric patrimoni natural i cultural que acull el nostre país. Quan s’entra en contacte per primer cop amb la custòdia del territori, de vegades sorgeixen dubtes, alguns dels quals es repeteixen sovint. Tot seguit us oferim respostes als dubtes més habituals.

Si tens qualsevol dubte genèric relacionat amb la custòdia del territori, et recomanem que consultis la secció Què és la custòdia del territori, o que donis un cop d’ull a la Guia divulgativa. Si un cop llegida aquesta secció encara téns dubtes, escriu un missatge a info@viulaterra.cat.


Què és la custòdia del territori?
La custòdia del territori és un conjunt d’instruments que utilitzen organitzacions socials i ciutadanes per conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural de llocs concrets i que requereix la col·laboració dels propietaris d’aquests indrets. Aquestes organitzacions s’anomenen, genèricament, entitats de custòdia del territori.

Conservar la natura i el paisatge és feina de les entitats de custòdia o de l’Administració?
Fins fa uns anys la responsabilitat de conservar la natura i el paisatge havia recaigut només en les administració públiques, però aquestes no poden arribar a tot arreu ja que els recursos humans i econòmics que tenen són limitats. A més, una gran part dels terrenys que cal conservar es troben en finques privades. Per això, cal la implicació dels propietaris i usuaris d’aquests terrenys, la societat civil organitzada (en aquest cas, les entitats de custòdia), les administracions locals, la ciutadania i les empreses privades, a través de la custòdia del territori.

Les entitats de custòdia del territori són el mateix que els grups ecologistes?
No, no són el mateix, tot i que alguna entitat pot tenir les dues línies d’actuació. L’estratègia dels grups ecologistes és la de denunciar públicament les agressions sobre el medi ambient que provoquen administracions i particulars i aportar propostes per solucionar-los. En canvi, les entitats de custòdia del territori opten per treballar conjuntament amb els propietaris del territori per pactar acords en les seves finques que contribueixin a conservar la natura i el paisatge.

Ens en podem fiar de les entitats de custòdia del territori?
Les entitats de custòdia del territori no tenen cap afany de lucre i el seu objectiu final (conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural) és d’interès públic. Per tant, no busquen beneficis personals ni perjudicar ningú.

Quina és l'entitat de custòdia més propera a la meva zona?
En el mapa d'entitats hi trobareu totes les entitats de custòdia del territori de Catalunya i les Illes Balears. Apropeu-vos a la vostra comarca o municipi per saber si hi treballa alguna entitat.

Què és la Xarxa de Custòdia del Territori?
A Catalunya, la major part d’entitats que treballen en custòdia del territori formen part de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), una associació que també aplega altres organitzacions, institucions i persones interessades en la conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural.

La xct no és una entitat de custòdia del territori i per tant no assoleix acords de custòdia amb propietaris de terrenys. La xct promou l’ús de la custòdia del territori i amb aquesta finalitat dóna serveis i suport a la tasca de les entitats de custòdia, fa difusió tècnica i ciutadana de la custòdia, i treballa amb les institucions i agents implicats per desenvolupar-ne l’ús. Qui assoleix acords de custòdia són les entitats de custòdia que formen part de la xct.

Vull implicar-me d’alguna manera en la custòdia del territori. Com ho faig?
Qualsevol persona o organització pot donar suport a la tasca de les entitats de custòdia del territori del nostre país i implicar-se activament en les iniciatives que promouen. Depenent del col·lectiu al que pertanyeu, podreu implicar-vos d’una manera o altra.

Si sou ciutadans, us podeu implicar de maneres diverses: fent-vos membres d’una entitat de custòdia, donant suport a projectes, col·laborant com a voluntaris, participant en activitats diverses, adquirint productes o serveis vinculats a iniciatives de custòdia del territori, etc. Visita la secció Què puc fer jo? i tria la via de col·laboració que més t’agradi o convingui.

Si sou una empresa compromesa amb l’entorn i voleu implicar-vos en la custòdia del territori, us recomanem que visiteu l’apartat Empreses. Hi trobareu moltes possibilitats de donar-hi el vostre suport.
 

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube