QUÈ ÉS Mapa d'acords
Vols conèixer els llocs del nostre país on es viu la terra? Aquests espais tenen un valor especial, no només pel patrimoni natural i cultural que acullen, sinó perquè hi ha una entitat i un propietari que s’han posat d’acord i que vetllen per la conservació d’aquests terrenys.

A la pràctica, la custòdia del territori es concreta en pactes voluntaris que acorden les entitats de custòdia del territori i els propietaris dels terrenys que es volen conservar. Aquests pactes, que es plasmen en els documents anomenats acords de custòdia del territori, estableixen compromisos per a les dues parts dirigits a mantenir o recuperar el medi natural i el paisatge de les finques. L’entesa entre les dues parts comporta un procés de diàleg i negociació que pot arribar a ser llarg.
 

Radiografia de la custòdia del territori a Catalunya (any 2015): resum de les dades principals· A Catalunya s'han comptabilitzat un total de 844 acords.

· Aquests acords representen una superfície de 42.904 hectàrees, un 1,4% del territori català (per comparar, un camp de futbol ocupa 1 hectàrea).

· Totes les comarques catalanes menys tres ja aposten per la custòdia del territori.

· Les comarques amb més acords són La Selva (85), Alt Empordà (72) i Ripollès (63).

· Les comarques amb més superfície en custòdia són l'Alt Urgell (5.362 ha), l'Alt Empordà (3.643 ha) i el Pallars Jussà (3.526 ha)..


Font: VI Inventari d'acords i entitats de custòdia del territori (2015), elaborat per la Xarxa de Custòdia del Territori.
 

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube