Titular notícies
Acords de custòdia

Nous acords de custòdia vinculats al Projecte 'Riberes del Ter'


Aquest projecte es va iniciar al de març de 2009 amb la signatura d’un acord marc de custòdia per a 10 anys amb els ajuntaments de Torelló, les Masies de Voltregà i Manlleu (Osona)

Dijous 3 Desembre 2009 - 15:59
Marta Capdevila

Per tal de potenciar la conservació del curs mitjà-alt del riu Ter, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) del Museu Industrial del Ter, ha impulsat el projecte “Riberes del Ter” amb el que desenvolupa un pla de gestió basat en la revisió dels hàbitats i les propietats adjacents al Ter i els seus afluents a la plana de Vic –en uns vint quilòmetres de recorregut- amb l’objectiu de dur-hi a terme actuacions de custòdia per a la conservació i restauració de la biodiversitat i el seu bon estat ecològic.

Aquest Projecte, es va iniciar el 2 de març de 2009 amb la signatura d’un acord marc de custòdia per a 10 anys amb tres ajuntaments: Torelló, les Masies de Voltregà i Manlleu (Osona). Té el recolzament d’entitats com la Xarxa de Custòdia del Territori, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. També es beneficia de fons per a actuacions i recerca associats al Projecte RICOVER (Interreg IVB, SUDOE, anys 2009-2011), gestionat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya en col·laboració amb el mateix CERM. Compta, alhora, amb el suport d’altres entitats com el Grup de Naturalistes d’Osona i preveu un treball conjunt amb tots aquells altres agents que es sentin interlocutors del riu.

A banda de la disponibilitat per a custòdia de tots els terrenys de propietat municipal dels tres ajuntaments d’aquest àmbit, i d’alguns acords verbals en finques privades i altres en procés, el 8 d’octubre de 2009 es van signar dos acords destacables de custòdia fluvial en finques privades. Un, amb els propietaris de la finca d’Espadamala de Baix (Torelló) per a 10 hectàrees de ribera fluvial. El propòsit és restaurar-hi els ambients aquàtics i riberencs i conservar-hi una de les colònies d’ocells ardèids nidificants més grans de l’interior de Catalunya, compaginant-hi activitats ramaderes sostenibles.

L’altre acord signat és amb els propietaris de la finca de les Gambires (Torelló) per al sector més proper al riu, de 3,9 hectàrees. L’objectiu d’aquest segon acord és la conservació i restauració dels àmbits fluvials i riberencs de la finca –illes, àrees de pastura, roureda i bosc de ribera- compaginant-hi usos agraris.I

Imatge: Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu Industrial del Ter
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube