Titular notícies
Acords de custòdia

Bons resultats dels acords de custòdia amb ramaders de l'Alt Pirineu


L’Obra Social de Caixa Catalunya i el Parc Natural de l’Alt Pirineu fan balanç d'una iniciativa pionera de custòdia d’hàbitats d’alta muntanya

Dijous 3 Desembre 2009 - 16:02
Marta Capdevila

L’Obra Social de Caixa Catalunya (OSCCAT), juntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, han presentat, a mitjans de 2009, els resultats de la iniciativa pionera de custòdia d’hàbitats d’alta muntanya considerats prioritaris a nivell europeu a les valls de Santa Magdalena (municipi de Civís), de Cardós (a Esterri de Cardòs) i de la Vall Ferrera (Besan), tots ells dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu i a la comarca del Pallars Sobirà.

La custòdia d’aquests hàbitats ha estat supervisada en tot moment pel Parc Natural de l’Alt Pirineu que ha certificat la bona gestió dels parcs i pastures per tal d’assegurar la conservació dels seus valors naturals.

Els acords que es van signar el 2008 entre l’OSSCAT i 9 ramaders, han estat renovats pel 2009, i en total han custodiat més de 100 hectàrees de prats de dall i pastures d’alta muntanya considerades hàbitats prioritaris per la conservació de la natura a nivell europeu.

Els ramaders que han participat en la iniciativa s’han compromès a fer una gestió extensiva i sense productes químics dels prats i pastures i a canvi, han percebut una quantitat econòmica pactada anteriorment. La inversió total feta el 2008 equival a uns 18.000 euros.

Uns prats molt valuosos
La biodiversitat florística d'aquest hàbitat semi-natural és molt elevada i va associada a una alta concentració i diversitat de papallones en època de floració, a part, és una hàbitat de cria utilitzat per algunes espècies d'ocells amenaçades o escasses, però requereix de la gestió activa per part de l'home. L'iniciativa de l'OSCC es constitueix com una nova fórmula per a què es segueixin gestionant els prats de dall i en conseqüència, tant pel seu valor ecològic, com ferratger i cultural.

Els acords també han analitzat el manteniment d'arbres monumentals, punts d'aigua i murs de pedra seca de les finques. En un cas concret, també s'ha inclòs en l'acord de custòdia un apartat de foment de la cria i manteniment de la raça bovina pallaresa que aporta un material genètic antic i únic, està adaptada al medi on viu i és un vestigi de la cultura i tradició pallaresa.

Font: Àrea Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya.
Imatge: Xavier Escuté
.
Comentaris
  1. Xavi_Basora ( 01/06/2010 04:04:54 )
    Molt bona notícia! Esperem que nous acords d'aquest tipus s'extenguin per altres sectors del Pirineu.
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube