Titular notícies
Eines

Com podem incidir en les decisions que afecten el territori? Un manual explica com fer-ho


L'Institut del Territori publica un llibre que explica com funcionen les eines reglades que ens permeten participar en la planificació i la gestió del territori

Dimecres 30 Juny 2010 - 17:20
Jordi Romero-Lengua i Xavier Sabaté

Títol: Participar. Com incidir en les decisions que afecten el territori
Autors: Xavier Sabaté, Jordi Romero-Lengua, Pol Huguet i Xavier Basora
Editorial: Edicions Tres i Quatre i Institut del Territori
Any: 2009
Núm. de pàgines:119

La custòdia del territori ens permet contribuir a conservar el nostre entorn, cadascú dins les seves possibilitats. Però tenim altres mecanismes per generar un impacte positiu sobre la natura i el paisatge. Un grup important d’aquests instruments emanen dels nostres drets a participar, garantits per la Carta dels Drets Humans (1948) i les lleis que regeixen el nostre règim democràtic.

Tenim moltes eines legals per incidir sobre el territori: la sol•licitud d’informació ambiental i territorial; la participació en l’urbanisme; l’audiència pública; els pressupostos participatius; la iniciativa legislativa popular; o l’accés a la justícia a través de la via administrativa o la penal. Alguns d’aquests mecanismes són poc coneguts o els veiem amb una certa recança, pel seu caràcter formal i jurídic.

Portada del llibre "Participar. Com incidir en les decisions que afecten el territori"Per això l’Institut del Territori (IdT) ha publicat (2009) el llibre “Participar. Com incidir en les decisions que afecten el territori”, un manual per donar a conèixer i explicar el funcionament de les eines reglades de què disposem per participar en l’ordenació, la planificació i la gestió del territori; per utilitzar aquestes eines més i millor en un futur i, en definitiva, per fer més efectiva la participació i augmentar la qualitat democràtica de les nostres societats. Per fer aquesta publicació, l’IdT ha comptat amb el suport del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (Generalitat de Catalunya) i del Departament de Territori del Consell de Mallorca.

Eines per participar en el territori
El manual se centra en les eines de participació que emanen d’algun tipus de legislació (sigui una llei, un reglament, etc.) als territoris de Catalunya, Illes Balears i País Valencià. El manual estructura aquestes eines en tres grans blocs: l’accés a la informació ambiental i territorial; la participació en la presa de decisions en diferents àmbits d’actuació pública; i l’accés a la justícia quan els nostres drets siguin vulnerats.

El manual també tracta mecanismes de participació més informals, com ara la lliure manifestació, l’organització d’actes de protesta, la redacció de cartes als mitjans de comunicació, la realització de debats públics, de campanyes de comunicació, etc. Aquests mecanismes són complementaris dels mecanismes reglats, i sovint convé utilitzar-los conjuntament per tenir més incidència.

Al final del manual hi ha uns annexos amb recursos per a la participació, una selecció de models i formularis, i un petit glossari de termes jurídics. El manual també compta amb un grapat de casos pràctics que expliquen experiències reals on s’han utilitzat les eines proposades en el manual.

Tots fem territori
Aquesta publicació us serà útil per reclamar el vostre dret a participar, per ser membres actius de la vostra comunitat i per contribuir a la cura per la terra. Les vies per participar hi són: aprofitem-les!

Més informació
Participar. Com incidir en les decisions que afecten el territori (pdf)
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube