Titular notícies
Projectes i actuacions

La Fundació Mar inicia l'estudi de la capacitat invasora de l'alga Caulerpa racemosa a les estacions SILMAR d'Eivissa


Després que els voluntaris del Projecte SILMAR de la Fundació Mar constatessin la forta presència de l’alga invasora Caulerpa racemosa al fons d’Es Vedrà (Eivissa), la Fundació inicia aquesta setmana un estudi per determinar la capacitat d’expansió d’aquesta alga en tres punts determinats i els efectes que té sobre les espècies autòctones.

Dimarts 27 Juliol 2010 - 11:06
Raquel Mayorgas (Fundació Mar)

El passat mes de juny la Fundació Mar es va desplaçar a Eivissa i Formentera per formar els equips de seguiment i establir 3 estacions de control a les dues illes. La Fundació Mar i l’equip de voluntaris capitanejats per Toni Tur van escollir la zona d’Es Vedrà a l’hora d’instaurar-hi l’estació SILMAR per la seva importància i representativitat ecològica. Les primeres immersions van evidenciar la presència de l’alga invasora Caulerpa racemosa. Tot i que ja se’n coneixia la seva existència, el seu grau d’expansió va posar en alerta l’equip de la Fundació Mar.

La Caulerpa racemosa és una alga invasora provinent de la costa oest d’Austràlia que des de principis dels anys 90 és present a la Mediterrània (veure imatge). La seva presència al Mediterrani és alarmant per la seva capacitat de transformació del fons marí i la seva rapidesa en expandir-se. Tot i que els seus efectes estan encara en fase d’estudi, el que és indubtable és que la seva presència provoca una competència d’espai i de nutrients, amenaçant el desenvolupament d’altres espècies com la Posidonia oceanica, inclosa en l’Annex I del Conveni de Berna com a espècie de fl ora estrictament protegida i en la Directiva Hàbitats de la Unió Europea, entre d’altres.


Accions de futur
Els passos a seguir una vegada es tinguin els resultats del raspat de la Caulerpa racemosa són:
- Obtenir una cartografia de les àrees d’Es Vedrà per veure l’expansió de l’alga
- Constatar l’evolució en el temps i l’ocupació d’espai de la Caulerpa racemosa
- Valorar l’impacte que produeix en l’alguer de posidònia
- Aconseguir la implicació de l’administració en la lluita contra la invasió d’aquesta alga
- Iniciar accions de formació als voluntaris de les estacions SILMAR de Catalunya que els ajudin a detectar presència de Caulerpa racemosa

Les immersions a la zona són possibles gràcies al suport de Life Grup, el centre d’immersió Arenal Diving i el treball que realitzen el voluntaris del transsecte EIVM0110 d’Es Vedrà sota la coordinació de Toni Tur.

La xarxa SILMAR de la Fundació Mar és una iniciativa d’estudi aplicat, aprenentatge i conservació activa que busca la implicació de la societat, empreses i administració en la millora del medi litoral i marí que compta amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad. A partir de les metodologies científiques dissenyades per la Fundació Mar s’aconsegueix, de manera senzilla i eficaç, la descripció de l’estat dels ecosistemes marins litorals més representatius, l’anàlisi del seu estat ambiental i les propostes de mesures de conservació a curt i llarg termini. Les dades recollides per grups de voluntaris són recollides anualment per la Fundació i les incorpora en uns informes finals que s’entreguen a les administracions corresponents juntament amb una valoració final i una proposta d’actuacions de millora i pla de treball. Iniciada el 2007 en forma de fase pilot a la Costa Brava, la Xarxa SILMAR es troba actualment en una etapa d’expansió al litoral de Barcelona, Tarragona i Balears.

Text i Imatge > Fundació Mar

Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube