Titular notícies
Acords de custòdia

Arrenca amb força el projecte Congost de Terradets, un territori en custòdia


L'Estació Biològica del Pallars Jussà i Grimpada promouen un projecte de custòdia a la serra del Montsec, per tal de posar en valor el patrimoni natural d'aquest espai natural.
Dijous 17 Febrer 2011 - 15:28

El setembre de 2009 des de l’Estació Biològica del Pallars Jussà es va iniciar un programa de custòdia fluvial a la conca de la Noguera Pallaresa. Aquest compta amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, i el suport tècnic de la Xarxa de Custòdia del Territori i l’Agència Catalana de l’Aigua.

Un dels projectes més avançats d’aquest programa de custòdia es desenvolupa a la serra del Montsec i es denomina Congost de Terradets, un territori en custòdia. Està promogut per l’Estació Biològica del Pallars Jussà i una de les seves entitats membres, Grimpada. Inclou tres finques en custòdia amb un total de 390 hectàrees: el Brugal, una forest propietat de l’Ajuntament de Castell de Mur; la cova dels Muricecs, propietat de l’Ajuntament de Llimiana; i una finca de l’Hotel Terradets, situada entre l’embassament i aquest hotel.

Es tracta d’un projecte ecoturístic que vol posar en valor la serra del Montsec mitjançant la creació d’itineraris interpretatius d’ús públic i l’oferta de visites guiades per la descoberta del medi natural. Això permetrà dinamitzar aquesta zona creant ocupació local vinculada a les activitats divulgatives i de lleure, els beneficis de les quals revertiran en la conservació de les finques en custòdia.

El desembre de 2010 es va aconseguir un ajut econòmic de gairebé 20.000 euros per la creació de la xarxa d’itineraris interpretatius del Brugal, en el marc del programa extraordinari 2010 d’ajudes per inversions en finques amb acords de cutòdia a Catalunya, convocats per la Xarxa de Custòdia del Territori i finançats pel Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino.

Es preveu que a finals de març acabin els treballs de desbrossat dels 8000 metres de senders que es recuperaran al Brugal, i s’instal·li tota la cartelleria informativa, direccional i interpretativa associada als mateixos.

Gràcies a aquest ajut econòmic, aquesta primavera el Montsec comptarà amb una important oferta d’activitats ecoturístiques, tant d’ús públic com guiades: xarxa d’itineraris del Brugal i el barranc del Bosc, un itinerari de descoberta del món de les papallones al costat de l’Hotel Terradets, visites guiades a la cova dels Muricecs, activitats educatives per escolars i grups organitzats al Brugal, lloguer de kayacs per l’embassament de Terradets, etc.

Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube