Titular notícies
Acords de custòdia

"Fes reviure el Ripoll" finalitza les plantades regulars del projecte iniciat el 2009El projecte ha estat impulsat per l’ADENC i executat per una àmplia quantitat de persones de totes les edats que voluntàriament han contribuït a “Fer reviure el Ripoll”


Dimarts 19 Juliol 2011 - 09:26
El passat dissabte 16 de juliol el grup nuclear de "Fes reviure el Ripoll!" va plantar més de 600 helòfits (plantes que viuen en espais inundats habitualment): joncs d'estores, jonca d'estany, càrex i salicàries.

Desafiant la solellada i la calor, una dotzena de voluntaris de l'ADENC van dedicar el matí a col·locar les darreres plantes al tram de riu que va des del pas de Sant Vicenç de Jonqueres al molí de l'Amat. En aquesta ocasió, els joncs, càrex i salicàries es varen plantar al marge esquerre del riu, a tocar de la resclosa del molí de l'Amat. Aquest tipus de planta -les helòfites, que tenen les seves arrels a l'aigua i la tija fora- és indicada per ser plantada en qualsevulla època de l'any, inclòs l'estiu, ja que en el seu hàbitat tenen el contacte amb l'aigua assegurat. El grup de voluntaris es va reunir al riu ben d'hora per aprofitar encara la fresca matinal i va estar desbrossant herbes ruderals, fent forats i, finalment, plantant dos tipus de joncs, càrex i salicàries.

Amb aquesta jornada de plantació es donen per acabades les plantades que s'havien previst en el marc del projecte "Fes reviure el Ripoll!" 2009 - 2011 i per iniciada la imprescindible fase de manteniment. Efectivament, en totes les actuacions de revegetació es poden distingir tres fases molt marcades: una primera d'eliminació de les plantes al·lòctones (forànies i exòtiques) invasores, una segona de plantació de peus d'espècie autòctons, i una tercera de manteniment (reposició i reg de les plantes autòctones i eliminació dels rebrots de les plantes al·lòctones. De fet, les actuacions de manteniment comencen al mateix moment que les primeres plantades, a finals del 2009, però s'estenen entre un o dos anys després d'haver finalitzat el projecte per tal de garantir que tots els arbres, arbusts i plantes hagin arrelat bé i siguin capaços de sobreviure per elles mateixes.

Necessitem voluntaris i voluntàries: apunta't. Això continua
El projecte "Fes reviure el Ripoll!" es va iniciar gràcies un grup de persones voluntàries, s'ha desenvolupat tot -exceptuant el disseny i la pràctica tècnica- des del voluntariat i ha de seguir el seu curs de manteniment amb la participació de persones que s'hi dediquen desinteressadament. És en aquest sentit, que tornem a demanar, una vegada més, que col·laboreu amb el riu. Com? Doncs, ajudant-nos a regar tot el que s'hi ha plantat durant aquests dos anys i mig, netejant-lo de la brossa que hi ha tornat a arribar (encara hi ha massa abocaments incontrolats), eliminant plantes invasores (fonamentalment la canya americana), fent anàlisis físicoquímiques de l'aigua així com de la qualitat del bosc de ribera, etc.

Breu balanç del projecte
"Fes reviure el Ripoll!" és un projecte iniciat el 2009 per un grup de treball de l'ADENC i obert a tota la ciutat. Finançat majoritàriament per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i en segon terme per l'Obra social d'Unnim, s'hi han anat adherint entitats fins arribar a la trentena (la major part sabadellenques) i hi ha aportat finançament algunes entitats privades i públiques (veure'n el llistat més endavant).

El projecte compta amb finalitats, en el mateix nivell d'importància, que es complementen recíprocament:

1) fer un exercici d'educació ambiental in situ envers tota la ciutadania. Un exercici, una activitat que pugui ser compartida amb tota la família, amb els amics i que sigui perdurable al llarg de les nostres vides.

2) recuperar la vegetació de ribera del nostre riu, i per tant, millorar el seu estat ecològic.

Si bé "Fes reviure el Ripoll!" va començar essent un projecte d'un grup de treball de l'ADENC, al llarg d'aquests anys s'ha anat obrint a tot tipus de col·laboracions de persones d'edats ben diferents i de diversa procedència així com d'entitats de naturalesa diferent. Els dies de plantades i a les festes del riu moltes famílies hi han efectuat algunes jornades de treball i gaudi que difícilment oblidaran.

Per assolir la segona finalitat, la de recuperar la vegetació de ribera, s'han desenvolupat tres tipus d'actuacions d'importància semblant: evitar la pastura del ramat de cabres, eliminar les espècies exòtiques (fonamentalment canya americana), i plantar unes 45 espècies diferents (entre arbusts, arbres i plantes), arribant a col·locar uns 12.000 peus al llarg de dos anys i mig. És interessant destacar el fruit del primer tipus d'actuació: se n'ha parlat poc, però ha tingut efectes interessants. El fet que el ramat no recorri més aquest tram ha permès un creixement important de tot tipus de vegetació, des de les plantes ruderals fins a oms, àlbers i salzes que maldaven per créixer sense èxit degut a les recurrents esporgades i arranades que els feien les cabres. És per aquest motiu que en el tram d'actuació de "Fes reviure el Ripoll!" no només hi haurà la quantitat i riquesa de plantes col·locades ara i adés pel voluntariat, sinó també aquelles que ja havien germinat i que finalment podran créixer sense ser cruspides per una ramaderia 'intensiva'. En l'èxit d'aquesta actuació de control sobre el pasturatge hi ha tingut un paper significatiu la mediació de la regidoria de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes de l'Ajuntament de Sabadell.

Finalment, recordar que al llarg d'aquest projecte, i amb la finalitat d'augmentar la diversitat vegetal però també faunística, es va obrir un antic braç del riu i, en una altra ocasió, es van emprar tècniques de bioenginyeria per a desplaçar el curs de l'aigua cap al marge dret, assentar marges de la riba i afavorir la diversitat d'habitats.

Apadrinament de parcel·les i possibilitats de participació
Per últim cal destacar que, a més a més de les plantades populars, es pot participar de moltes maneres en el projecte de restauració del Ripoll, com ara apadrinant parcel·les del riu, contribuint així en el finançament del projecte, de les tasques de difusió del projecte i de l'organització de les activitats. "Fes reviure el Ripoll!" és un projecte impulsat des del voluntariat i obert a tota la ciutadania: joves, famílies, escoles, associacions i a tothom que vulgui implicar-se en la conservació i millora del patrimoni natural del Vallès.

Text  > Nota de Premsa Adenc
Imatges> Marta Fernández
Més, sobre...: viulaterra , adenc , plantada
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube