Titular notícies
Projectes i actuacions

Més de 30.000 ocells anellats a l'Estany d'Ivars i Vilasana


L’estany d’Ivars i Vila-sana és un dels llocs de Catalunya on s’anella més ocells actualment.


Dimecres 5 Octubre 2011 - 11:52
Text i imatge publicats a la web de l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

Coincidint amb el Dia Mundial dels Ocells, EGRELL ha anunciat que, des del 2006, s'han anellat més de 30.000 ocells a l’estany d’Ivars i Vila-sana.

Aquestes captures corresponen a gairebé 100 espècies diferents d’ocells, bàsicament passeriformes. Els ocells més anellats pel que fa al seu nombre han estat el repicatalons (Emberiza schoeniclus), la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), el teixidor (Remiz pendulinus), mosquiter comú (Phylloscopus collybita), l’oreneta vulgar (Hirundo rustica) o el rossinyol bord (Cettia cetti).

L’estany d’Ivars i Vila-sana és un dels llocs de Catalunya on s’anella més ocells actualment; de determinades espècies, a l’estany s’hi fa més del 50% dels anellatges de les captures totals anuals de Catalunya. És també un dels espais naturals on existeix un programa científic i de seguiment basat en l’anellatge més continu al llarg de tot l’any. Aquesta pràctica també ha permès detectar la presència cada cop més regular d’espècies de passeriformes molt amenaçats al territori català, com ara la mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus) o exemplars de la subespècie witherby del repicatalons, amb menys de 360 parelles a tot l’Estat espanyol. També s’ha pogut registrar l’aparició ocasional de la boscarla menjamosquits (Acrocephalus palustris) o la boscarla dels arrossars (Acrocephalus agricola), pròpia de zones força més orientals i amb les zones d’hivernada habituals al sud d’Àsia.

Pel que fa a l’origen dels ocells capturats, a l’Estany d’Ivars i Vila-sana s’han capturat un total de 75 ocells amb anella estrangera de 15 països diferents. L’espècie amb un major nombre de controls estrangers ha estat el repicatalons (36), seguit de la boscarla de canyar (11) i el teixidor (7). Pel que fa als països, França és l’origen del qual s’han capturat més ocells, seguit d‘Alemanya i Suïssa. El control més llunyà correspon a un repicatalons finlandès que va ser anellat el 17 de setembre de 2005 i recapturat a l’estany el 4 de febrer de 2006, de manera que va recórrer una distància mínima de recorrent 2.620 quilòmetres en quatres mesos i mig, aproximadament.

 
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube