Titular notícies
Projectes i actuacions

De l'ovella al vestit!


Us heu preguntat qui hi ha al darrera dels paisatges idíl·lics del Pirineu o del món rural?! Qui son, com es guanyen la vida?! quina és la seva lluita?!
I anant més al detall - molt més al detall! -... Us heu preguntat alguna vegada de què són fets els jerseis, els que porteu a l'hivern?! els que suposadament són de llana?!
Dimecres 9 Novembre 2011 - 19:07

La resposta és que al darrera hi ha pagesos i pageses; que són persones ben normals, com tu i com jo; joves i grans; que es guanyen la vida fent corders, vedells, bledes o trumfes i que la seva lluita és que els hi paguin un preu just pel que fan i se'ls hi reconegui la feina! El que ens agradaria a tothom, veritat?!

Anant més al detall... dir-vos que els vostres jerseis de llana probablement NO tenen ni un gram de llana. La substitució progressiva de les fibres naturals per les fibres sintètiques ha portat a la desaparició de la llana 100% natural del nostre país i la seva substitució per les de síntesis química, és a dir petroli.

T'interessa això que t'expliquem?! Aquest projecte vol visibilitzar aquesta situació i fer-nos co-partíceps de la seva transformació.

Aquest projecte busca finançament a través de Verkami per a la nova compra de llana que es pagarà a un preu just als pastors de Xisqueta.

SI VOLEU COL·LABORAR-HI, CONSULTEU LA PÀGINA 'DE L'OVELLA AL VESTIT!' ON FER LES DONACIONS


 

QUI SOM?!
Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu) que treballa la dinamització de la pagesia i el pastoreig. Paguem a un preu just la llana d'auvelles de raça Xisqueta - autòctona del Pirineu i en risc d'extinció-. , llana com la de tota la vida, 100% natural. + info a: www.obradorxisqueta.cat

Som 100% locals, 100% artesans.

Habitualment la llana de les auvelles de casa nostra es malvenia o bé es llençava als barrancs. Des del 2009 treballem amb la revalorització de la llana mitjançant l'aprofitament de la llana a través d'una producció artesana de qualitat, la venda de llana filada per a teixir i com a aïllament per a bio-construcció. L'objectiu de tot plegat és aconseguir un major ingrés pels pagesos/es que tenen aquests ramats i donar-los-hi valor i reconeixement de la seua feina.

El resultat del procés de treball fins a data d’avui és haver comprat 39 tones de llana a un preu just a 25 pastors i pastores des de 2009; haver creat un grup de 12 artesanes/ns del territori que transformen aquesta llana; desenvolupar una artesania de qualitat 100% local, 100 % artesana d'innovació; aconseguir una línia de productes que s'havia perdut a nivell de tot l'Estat comercialitzant-la des de la nostra terra; i sobretot, el treball continu de revalorització de l'ofici de pastor en greu recessió.

La campanya de comercialització va iniciar-se al desembre de 2010 i té com a objectiu tancar el cicle i autofinançar-se per a poder tornar a comprar la llana de l'any següent; continuar donant suport als pastors/es i a les artesanes mitjançant formació continuada i difonent els productes resultants que desprenen Pirineu, cultura, creativitat i ofici.

Actualment Obrador Xisqueta és la primera entitat a nivell estatal que després de dècades ha recuperat la llana autòctona per a venda al detall com a un producte per a ser teixit.

Podeu donar un cop d'ull al que fem a: www.xisqueta.cat

QUÈ HEM FET
En aquest darrer any hem aconseguit generar els següents productes:
1. Col·lecció Xisqueta. Productes artesans de manufactura
2. Llana a doll per artesans professionals amb colors naturals. Abans de l'existència d'Obrador Xisqueta, la llana a doll s'importava de la resta d'Europa.
3. Aïllament per a la construcció (en preparació).

QUÈ VOLEM FER
En aquesta propera temporada 2011 - 2012, estem preparant la nova col·lecció i volem fer una inversió amb llana filada i a doll amb colors. Hi haurà dos línies de tint, una amb tint convencional i una segona amb tint vegetal extret de les plantes del Pirineu.

El finançament des de Verkami és per finançar la nova compra de llana que es pagarà a un preu just als pastors de Xisqueta.

Aquesta tardor -hivern sortiran els primers jerseis teixits 100% amb llana Xisqueta així com d'altres productes tèxtils, després de dècades sense tenir aquest tipus de producte al mercat.

LA NOSTRA FILOSOFIA
Transformar consciències a canvi d'objectes preciosos! A través de la compra dels productes Xisqueta volem transmetre que al darrera del mateix existeixen una persones, un territori i una raça que es beneficia. Es tracta d'una compra conscient d'uns productes de qualitat que tenen una història molt singular.

Aquesta nova col·lecció és dissenyada per les artesanes i artesà vinculats a Obrador Xisqueta i amb la col·laboració del programa Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya de la mà del dissenyador Gerard Moliné.

Aquest projecte forma part del programa d'Emprenedoria Social també de la Generalitat de Catalunya, d'aquest 2011.

Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube