Titular notícies
Projectes i actuacions

Alinyà obre un centre d'atenció al visitant


L’Espai Natura Alinyà, obre un centre d’atenció al visitant de la Muntanya que també inclou una agrobotiga amb productes de la zona i un espai expositiu de la vall.

Dimecres 24 Juliol 2013 - 11:38
El centre de 130 m2 s’ubica a l’antiga Rectoria del municipi que ha estat restaurada i adequada al seu actual ús per la Fundació Catalunya-La Pedrera, propietària de l’espai natural.

Aquest estiu s’ha obert al públic el centre d’atenció al visitant de la Muntanya d’Alinyà. Aquest centre s’ubica al costat de l’església d’Alinyà, a l’antiga Rectoria, un edifici de 5 plantes, dues de les quals (uns 130 m2 aproximadament) han estat reformades i habilitades pel seu actual ús per part de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Això ha estat possible gràcies a un  conveni establert amb el Bisbat d’Urgell. El nou equipament també acull una agrobotiga especialitzada en productes de la zona així com un espai expositiu dels aspectes més significatius de la vall.

El nou equipament s’ubica a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà, una finca de 5.352,13 ha propietat de la Fundació adquirida l’any 1999 per preservar-la i protegir el seu elevat valor ecològic.

A l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà la Fundació desenvolupa una àmplia activitat de preservació de la natura, on cal destacar: els programes de reintroducció del voltor negre, l'ús de ramats d'herbívors per al control de la massa forestal en zones amb risc d'incendi, la gestió sostenible del bosc amb generació de biomassa a través de la Fundació Integra Pirineus CET, entre d’altres.

Amb aquestes iniciatives la Fundació vol dinamitzar de forma sostenible l’economia de la vall, fet que ha permès crear 2 llocs de treball directes i prop d’una desena d’indirectes.

La Rectoria un nou espai d’interpretació de la Muntanya d’Alinyà

La Rectoria és un edifici de 5 plantes al costat de l’Església d’Alinyà que compta amb dues plantes que han estat completament restaurades i adequades per al seu nou ús (130 m2).

A la planta baixa o principal, hi ha l’accés del públic, i es troba la recepció (o punt d’informació de la vall) i una agrobotiga on es venen productes característics de la zona i de proximitat com ara embotits, formatges, làctics, mels, melmelades, licors, ... i altres productes i records.

A la planta superior s’ubica l’espai expositiu que s’ha dedicat a explicar la Muntanya d’Alinyà des de 4 vessants:

- Alinyà, terra de voltors: zona dedicada a l’aspecte més singular de la Muntanya, la presència i nidificació de les 4 espècies de voltor europeu. La vall d’Alinyà s’erigeix com a l’únic indret a Europa on es pot veure aquest espectacle natural i salvatge. Mitjançant 3 plafons, un vídeo explicatiu i les maquetes dels 4 necròfags s’explica la importància d’aquestes aus com a finalitzadores de la xarxa tròfica. Així mateix, també s’expliquen les accions que s’han dut a terme a la Muntanya per afavorir aquestes espècies, com ara facilitar el retorn d’una d’elles: el voltor negre.

- La muntanya sorprenent: en aquesta zona s’expliquen les peculiaritats de la Muntanya, aquells indrets que no ets pots perdre dintre de les més de 5.000ha de l’espai, com ara la Font de l’Aiguaneix, el Pedròs, el mirador de Sant Ponç, l’ermita de Santa Pelaia...

- La muntanya del coneixement: aquesta zona explica com la Muntanya s’ha transformat en una font de coneixement amb la creació del Campus  de Ciències Ambientals i de la Terra d’Alinyà. Aquest Campus es fruit de la col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Catalunya-La Pedrera i és el  més gran que existeix per a aquest tipus de treballs de recerca.

- La muntanya dels boscos: per últim, la Muntanya d’Alinyà està plena de boscos i una gestió acurada dels mateixos afavoreix l’obtenció de recursos sense perjudicar la biodiversitat existent. Aquesta pràctica s’exemplifica amb la mostra d’estris antics relacionats amb els treballs forestals que ja van fer famosa fa uns segles la Muntanya així com les noves tendències d’aprofitament del bosc gràcies al treball a la Muntanya de la Fundació Integra Pirineus CET, una entitat que també forma part de la Xarxa Agrosocial de la Fundació.

A més, la Rectoria és el punt de trobada de la visita guiada “Menjant amb voltors”, una activitat que s’organitza a l’Espai Natura tots els dissabtes on un guia especialitzat acompanya, per una agradable ruta senderista, al visitant fins al mirador dels voltors on pot gaudir a poca distància de l’espectacle i el ritual alimentari dels 4 voltors europeus.

Tot aquest conjunt d’iniciatives promogudes per la Fundació Catalunya-La Pedrera a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà (Rectoria, agrobotiga, activitats,  campus universitari,...) tenen com a objectiu dinamitzar de forma sostenible l’economia de la vall. Fruit d’aquestes iniciatives s’han creat 2 llocs de treball directes i a prop d’una desena d’indirectes, a banda de l’activitat associada per restaurants i allotjaments de la zona.

Text i imatges > Fundació Catalunya - La PedreraComentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube