Titular notícies
Acords de custòdia

Acciónatura ha comprat els drets de tala a 25 anys de la fageda centenària de "Els Graus" gràcies a la implicació ciutadana


13 particulars i 9 organitzacions ajuden a preservar un dels millors (i darrers) boscos madurs de Catalunya.
 
Dimecres 18 Febrer 2015 - 16:02
Text i imatges > web de Fundació Acciónatura

Acciónatura va formalitzar el passat dimarts 10 de febrer la preservació efectiva a 25 anys de 14.000 m2 de la fageda centenària de "Els Graus", al Ripollès (prov.Girona). Mitjançant una compensació econòmica de 2.479 Euros, la propietat cedeix a Acciónatura els drets d'explotació forestal per a 25 anys d’aquesta reserva forestal, ara ja destinada a conservar el bosc madur, tot deixant-la a evolució natural. En ser una zona molt fràgil, i per preservar justament els seus valors, de moment no és un rodal visitable obertament.

             

Es materialitza d'aquesta forma la primera acció de preservació efectiva d'un dels pocs rodals de bosc madur que queden a Catalunya, a través de la iniciativa CompensaNatura (www.compensanatura.org ). L'acció no vol ser una acció aïllada però, sinó el primer resultat concret i aplicat davant l'URGÈNCIA de la preservació efectiva dels darrers boscos madurs de Catalunya, que en conjunt ocupen menys d'un 2-3 % de la superfície forestal de Catalunya.

Arrel de la sortida que va organitzar Acciónatura el passat setembre, vàrem poder conèixer més de prop algunes històries dels particulars que s'hi han implicat. Tenim l'Aniol S., un noi de 14 anys que va convèncer la seva família per implicar-s'hi, o en Daniel C., que li va voler fer un primer regal a la seva filla a punt de néixer, per assegurar que pugui conèixer de prop un bosc madur quan sigui gran. O en Toni P., que comenta: “Els boscos madurs són part del patrimoni natural que ens envolta. És un llegat que cal cuidar, conservar i saber transmetre per respecte a la natura i per a les persones que ho han estat fent fins ara”. O en Josep V., que ha ajudat a preservar un àrea d’aquest bosc, de les mateixes dimensions que casa seva, perquè “estic enamorat d’aquests boscos i m’emocionen profundament.

Entre les empreses, la majoria són petites i mitjanes empreses que volen ajudar a conservar la natura i/o han seguit la crida d'Acciónatura d’ajudar a preservar un àrea de bosc madur de la mateixa superfície (en m2) que l'espai que ocupen amb les seves oficines, magatzems, botigues, etc., com una primera mesura de compensació de la seva ocupació del sòl. Les organitzacions implicades són: Botigues NATURA SELECTION / Fundació Caixa d’Enginyers / ACEFAT AIE / Diari ARA / CORRESPONSABLES / Collado Serra Comunicació, S.L. (enprensa) / Aigua es vida balear / Almécija-Advocats / ECO-UNION.
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube